Registracija

 

Prijava

 
Prijava
Ste pozabili geslo? Registriraj se
 
 

Novice

Novice
 
 • Nemčija: OLG Celle - Odstopanja od zgolj internih predstav naročnika ne upravičujejo izključitve

  16.04.2022

  Iz razpisne dokumentacije mora za ponudnike jasno in nedvoumno izhajati, kakšne izjave se od njih zahtevajo. Če razpisni pogoji ne vsebujejo jasnih zahtev, katere pogoje mora izpolnjevati blago, ki se mora dostaviti, se ponudba ponudnika, ki ne ustreza zgolj internim predstavam naročnika, zaradi odstopanja ne sme izključiti iz postopka oddaje javnega naročila. Tako je razjasnilo Višje (deželno) sodišče (v nadaljevanju: OLG) v Celleju v sklepu z dne 18. 11. 2021
  Več o ...
   
 • Ali je mogoče odprti postopek za sklenitev okvirnega sporazuma voditi v več fazah? - stališče nemškega zveznega urada za varstvo konkurence

  25.11.2019

  Senat za javna naročila v okviru zveznega urada za varstvo konkurence (»Vergabekammer des Bundes« v nadaljevanju: VK Bund) je dne 7. 5. 2019 sprejel odločitev, s katero je odločil, da je odprti postopek lahko strukturiran v več fazah, pod pogojem da ponudniki v drugi oz. naslednji fazi ne oddajo nove oz. druge ponudbe.
  Več o ...
   
 • Stališče nemškega zveznega urada za varstvo konkurence v primerih, ko so po okvirnem sporazumu presežene količine blaga

  30.10.2019

  Senat za javna naročila v okviru v okviru zveznega urada za varstvo konkurence (»Vergabekammer Westfalen«, v nadaljevanju: VK Westfalen) je dne 29. 07. 2019 sprejel odločitev, s katero je odločil, da v kolikor pri izvajanju pogodbe v okviru javnega naročila pride do bistvenih sprememb, je potrebno ponoviti postopek oddaje javnega naročila, kar velja tudi za bistvene spremembe okvirnega sporazuma.
  Več o ...
   
 • Odškodninska odgovornost naročnika v postopkih javnih naročil (Nemčija)

  17.08.2018

  V praksi tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah članicah EU se pojavljajo vprašanja odškodninske odgovornosti naročnikov v zvezi s postopki oddaje javnih naročil. Sodišča so v več zadevah odločala o tem vprašanju. Z navedeno tematiko se je ukvarjalo Oberlandesgericht Köln (Višje sodišče v Kölnu) v zadevi 11 U 104/13 (OLG Köln, Urt. v. 23.7.2014 – 11 U 104/13), ki je v povzetku predstavljena v nadaljevanju.
  Več o ...
   
 • Konkurenčno pravo in javno naročanje

  08.06.2018

  Zaradi narave in strukture javnega naročanja je le-to izrazito primerno gojišče za nastanek konkurenčnih kršitev. Članek si ogleda dve stični točki med področjema. Najprej z vidika odnosa dogovarjanj med ponudniki – predvsem t. i. bid rigging, nato pa še z vidika javnega naročnika. Na koncu si avtor ogleda še možnosti za boljšo integracijo pravil konkurenčnega prava v postopke javnega naročanja pod trenutno veljavno zakonodajo.
  Več o ...
   
 • Tipologija omejitev uporabe ZJN-3 v treh korakih

  21.03.2017

  V preglednem prikazu želim analizirati tri pravne institute, pri katerih se stikata uporaba in neuporaba predpisov o javnih naročilih. Prva od teh so notranja in horizontalna razmerja, drugi sklop so oblastna ravnanja, pri tretjem pa se stik med uporabo in neuporabo zakona spusti iz sistemskega vidika na aplikativni, in sicer na (ne)uporabo posameznih institutov javnega naročanja (in ne več zgolj sistema javnega naročanja kot takega).

  Več o ...
   
 • Spremembe pravnega varstva v postopkih javnega naročanja

  21.03.2017

  Poglaviten del Direktive 2007/66/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. decembra 2007 o spremembi direktiv Sveta 89/665/EGS in 92/13/EGS glede vprašanja izboljšanja učinkovitosti revizijskih postopkov oddaje javnih naročil je bil v slovenski pravni red implementiran leta 2011, in sicer z uveljavitvijo Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja (ZPVPJN). Z njim je bilo pravno varstvo v postopkih javnega naročanja urejeno na novo, in sicer v predrevizijskem postopku, ki poteka pred naročnikom, ter revizijskem postopku, ki poteka pred Državno revizijsko komisijo za revizijo postopkov oddaje javnih naročil. Pri najhujših kršitvah pa je mogoče pravno varstvo (ničnost) uveljavljati tudi v sodnem postopku pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani. ZPVPJN je leta 2013 doživel prvo (in doslej edino) spremembo, s katero se je med drugim odpravilo tudi ugotavljanje nepravilnosti, ki sicer niso bistvene ter na račun katerih osebe, zainteresirane za dodelitev javnega naročila, ne bi mogle biti oškodovane.

  Več o ...
   
 • Spremembe pravnega položaja podizvajalcev po ZJN-3 in stališčih DKOM

  20.03.2017

  Smisel sodelovanja s podizvajalci v postopku javnega naročanja je zagotovitev kumulativnega izpolnjevanja pogojev za udeležbo in v fazi izvajanja pogodbe prevzem izvedbe dela predmeta javnega naročila s strani podizvajalcev. Ponudniki namreč javnega naročila praviloma ne izvedejo v celoti sami, temveč del prevzetih pogodbenih obveznosti običajno prenesejo na druge subjekte. Te gospodarske subjekte Zakon o javnem naročanju (ZJN-3) opredeljuje povsem enako kot ZJN-2, kljub temu pa je zakonodajalec ob sprejemanju ZJN-3 v pravni položaj podizvajalca pomembno posegel.

  Več o ...
   
 
PrviPrejšnji123ZadnjiVsi
 
 
 
Ste pozabili geslo? Registriraj se
 
 

Za registracijo vpišite svoje podatke:

 
  1. JNP d. o. o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
X

Registriraj se in pridobi testni dostop

Če želite pridobiti 14-dnevni testni dostop do nekaterih vsebin spletnega portala JNP, vas vljudno naprošamo, da v spodnji obrazec vpišete zahtevane podatke. Po obdelavi vaše vloge boste po elektronski pošti prejeli obvestilo z uporabniškim imenom in testnim geslom, s katerima lahko 14 dni dostopate do nekaterih vsebin spletnega portala JNP.

 
  1. JNP d. o. o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.